Cassie — robot kao zamjena za kurirske službe | Ekonomist

Cassie — robot kao zamjena za kurirske službe

Kompanija Agility Robotics, koja se razvija u okviru studija mašinstva Univerziteta Oregon State, najavila je da bi njihov robot, nazvan Cassie, ubrzo mogao da bude zamjena skupim i neefikasnim kurirskim službama i dostavljačima.

Robot na dvjema nogama nastao je kao rezultat kompleksnog teorijskog istraživanja, a za razliku od prethodnih koje su razvijali developeri sa ovog univerziteta, Cassie nema motore koji koji bi funkcionisali ometajući rad jedni drugima, navodi IEEE Spectrum.

“Ova tehnologija će se jednostavno rasprostraniti u jednom momentu kada budemo kreirali vozila automatizovana do te mjere i robote toliko efikasne da u potpunosti zamijene dostavljače”, pojasnio je glavni tehnološki direktor kompanije Agility Robotics Džonatan Harst.

Prema njegovim riječima Cassie može da pojednostavi i ubrza isporuke, jer će dostupnost ovog robota biti 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici tokom cijele godine.

“Veoma jednostavno, roboti s nogama mogu da odu na mnogo mjesta na koja točkovi ne mogu”, dodao je harst.

Developeri kompanije Agility Robotics robotu koji ima noge dodali su upravljač i zatvoreni sistem, zbog čega Cassie može da nastavi radi na otvorenom i po lošim vremenskim uslovima.

Mobilnost ovog robota projektovana prvenstveno kako pomoć u dostavi paketa. Uprkos tome što izgledom, zbog dugih nogu podsjeća na noja, developeri naglašavaju da im nije bila namjera da kopiraju izgled bilo koje životinje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top