Carstvo čaja u Podgorici | Ekonomist

Carstvo čaja u Podgorici

Kada ste posljednji put popili šolju kvalitetnog (ili bilo kog) čaja?

Ako izuzmemo hladne zimske dane, prehlade  i ostale “neprilike”  vjerujem da ta brojka ne bi bila velika.

Čvrsto vjerujem da nešto u tome posebno ima veze sa kulturom ispijanja čaja, a suštinski tradicija nas, u tom smislu, nije baš posebno nagradila i oduvijek su mnogi drugi napici imali prednost.

Nisam se obazirala na tu pomisao tog dana kad je trebalo da posjetim  skrovitu radnju u ulici Ivana Vujoševića. Moram priznati da sam mnogo prije toga znala da ta radnja postoji, ali me uvijek više asocirala na ispijanje kafe (čiji sam poseban obožavalac).

Ta moja asocijacija i nije bila neopravdana. Ova neobična radnja u vlasništvu je kompanije Kopa koja na našem tržištu već dvadeset godina unazad proizvodi prepoznatljivu, jako prženu kafu. Svi ljubitelji takvog ukusa, vjerni su potrošači ovog brenda.

Ono što u tom trenutku nisam znala, jeste da se na policama ove radnje nalaze desetine aroma vrhunskog rifuznog čaja, raznoraznih boja, strukture i mirisa, milina za sva čula.

 

 

Pomislila sam da su to vjerovatno čajevi koji se uzgajaju negdje na obroncima Durmitora ili Bjelasice. U  svakom slučaju, isti oni koje su  naše bake vjekovima brale i bile vrlo vješte u njihovom korišćenju.

Sada su samo dostupni široj publici i to je super, korisno i vjerovatno pospješuje prodaju nekog malog biznisa.

Međutim, ljubazna gospođica uputila me je na to da arome koje se nalaze u tim zelenim kutijama stižu iz svih krajeva svijeta!

“Ukus Istoka u Crnoj Gori!”, pomislih.  Zatražila sam odmah da vidim kako izgledaju, pomirišem i naravno fotografišem. Bilo je tu svega: bijeli, crni, zeleni, žuti, voćni, rooibos, wellnes. I što je vrlo zanimljivo, svaka od ovih kategorija ima još bar par varijacija.

 

Za one hedoniste koji vole jake aromatične mirise moglo bi se reći da podsjeća na nargilu, za one koji vole boje to je cijelo carstvo šarenila, a za perfekcioniste sve je vrlo pregledno i dostupno za biranje; taj dio mi se posebno svidio.

Jedna od tih zelenih kutija zapala mi je za oko, zato što je na njoj pisalo: “Snovi od ananasa i čokolade”!

Nestvarno! U kategoriji je crnih čajeva i miriše sjajno! Kasnije sam na sajtu pronašla i sastojke koji su djelovi ove mješavine.

Sastojci: crni čaj 75%, komadi ananasa, kora kakaoa, aroma.

Zanimalo me je i to šta je najtraženije i šta se najviše kupuje. Dobila sam odgovor da tu dolazi znatan broj ljubitelja ovog drevnog napitka i da uglavnom kupuju po mirisu i boji i to najviše brusnicu.

Pa nije ni čudo, vrlo je jakog mirisa i jarke boje, koju dame pogotovo istinski vole.

Idem tako dalje u razgledanje i na jednoj polici naiđem na voćne čajeve.

Sad molim za malo pažnje. Stara ljubav, Štrudla od jabuka, Krem od jagoda, Vesela kolada, Rum sa Jamajke, Luda ljubav, Ledeni Majami, Kraljevska palata.

Da, baš ovi nazivi se nalaze na kutijama, dobro ste pročitali!

Ok, odlučila sam da malo eksperimentišem. Neću kupiti nijedan domaći čaj, niti ove najprodavanije.

“Dajte mi molim Vas 100 grama iz kutije na kojoj piše Zov narandže”, kaže da je sa polja Južne Afrike, a ja se već obretoh tamo!

 

Mogu vam reći da se nisam pokajala i da ove desetine voćnih sa čudnim imenima, čekaju svoj red. Mislim da ću nastaviti sa ovima iz Južne Afrike, imaju neku posebnu čar.

Komentariši

Top