Carine SAD-a prijetnja po oporavak evropske industrije čelika

Evropska asocijacija proizvođača čelika tvrdi da je oporavak u opasnosti zbog američkog uvođenja 25-postotne carine.

Oporavak evropske industrije čelika u opasnosti je zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz tog metala, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača čelika (Eurofer).

Asocijacija je, takođe, u utorak podigla procjenu rasta potražnje za čelikom u Evropi, predviđajući da će ona ove godine zabilježiti skok za 2,3 posto umjesto prethodno projektovanog rasta za 1,9 posto, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

“Najnoviji podaci potvrđuju da se evropska industrija čelika konačno vratila na čvršće temelje”, izjavio je generalni direktor Eurofera Axel Eggert.

Privremeno izuzeće

Taj je oporavak, međutim, u opasnosti zbog američkog uvođenja 25-postotne carine na uvoz čelika, dodao je on.

Preliminarni podaci govore da je uvoz čelika u EU porastao za osam posto u prvom kvartalu, nakon pada za 1,8 posto u prošloj godini.

Evropski uvoz čelika iz Indije porastao je za 96 posto u prvom kvartalu, dok je uvoz iz Turske skočio za 64 posto, pokazuju podaci Eurofera.

Trump je 23. marta uveo carine na čelik i 10-postotnu tarifu na uvoz aluminijuma, ali je privremeno izuzeće od tih mjera odobrio Kanadi, Meksiku, Brazilu, EU-u, Australiji i Argentini.

Nedavno je Trump odložio uvođenje novih carina na uvoz čelika i aluminija za Kanadu, EU i Meksiko do 1. juna te postigao dogovor o trajnim izuzećima za Argentinu, Australiju i Brazil samo nekoliko sati prije nego su privremena izuzeća za te zemlje trebala isteći.

EK: ‘Produžavanje nesigurnosti tržišta’

Evropska komisija nakon te odluke ocijenila je da SAD samo produžava “nesigurnost tržišta” produljenjem razdoblja privremenog izuzeća carinskih prava na uvoz čelnika i aluminija za EU i druge u posljednji trenutak.

“Američka odluka produžava nesigurnost tržišta koja već pogađa trgovinske odluke”, reagovalo je evropsko izvršno tijelo u saopštenju, ponovivši da bi “EU trebao biti potpuno i konačno izuzet iz tih mjera jer ih se ne može opravdati razlozima nacionalne sigurnosti”.


 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top