Bušovi bi opet u Bijelu kuću | Ekonomist

Bušovi bi opet u Bijelu kuću

Poslije šest mjeseci tihe kampanje, govorom na Univerzitetu u Miamiu, u predsjedničku trku i službeno je ušao 62-godišnji John Ellis Bush, skraćeno Jeb.

Sin 41. i brat 43. predsjednika SAD-a naciji je najavio  privredni rast od četiri posto, 19 miliona novih radnih mjesta i  manje konfuznu spoljnju politiku.  Podsjetio je na uspjehe  koje je postigao kao guverner Floride, savezne države koju je vodio osam godina.

Političar koji sebe opisuje kao introverta koji se ne stidi da zaplače kada ga ponesu emocije, u govoru je nimalo stidljivo kritikovao demokratsku protivkandidatkinju Hillary Clinton, ali i aktualnog predsjednika Baracka Obamu.

Poručio je kako  se život američke srednje klase nije popravio u posljednjih 15 godina, i da on to može da promijeni.

Dio govora održao je na tečnom španskom, poručivši i ilegalnim imigrantima kako je Amerika kuća u kojoj ima mjesta za svakoga.

Jeb Bush dolazi iz moćne američke političke dinastije. Njegov djed Prescott Bush bio je senator savezne države Connecticut, a u Okrugloj sobi Bijele kuće sjedjeli su njegov otac i stariji brat. Životna priča Jeba Busha je o modernoj Americi. Ženu svog života, Columbu Garnica Gallo, upoznao je još kao 17-godišnjak  na studentskoj  razmjeni u meksičkom gradu Leon. Zbog nje je prešao na katoličanstvo, a u njihovom domu se govori španski.

Okružen porodicom za govornicom u Miamiu, Bush je Americi u kojoj će u sljedećoj deceniji manjina postati većina poručio: ja sam jedan od vas. Isto tako na plakatima je istaknuo samo svoje ime, bez prezimena Bush koje će mu donijeti brojne donatore i potporu, ali koje nosi i politički teg u trci za Bijelu kuću 2016.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top