Bundesbanka Grcima: Bilo bi fatalno | Ekonomist

Bundesbanka Grcima: Bilo bi fatalno

Berlin — Član njemačke Bundesbanke upozorio je Atinu na “fatalne posljedice” za grčki bankarski sistem ako ta zemlja zaustavi sprovođenje programa izlaska države iz krize.

“Ukoliko nastavak programa pomoći bude doveden u pitanje, grčke banke izgubiće pristup fondovima centralne banke”, rekao je Joakim Nagem u intervjuu ekonomskom listu “Handelsblat”, prenio je AFP.

“To bi imalo fatalne posljedice po grčki finansijski sistem”, rekao je Nagel, član Izvršnog odbora Bundesbanke.

Krajnje ljevičarska stranka Siriza, pobjednik grčkih izbora, želi da pokrene ponovne pregovore oko uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila zajmove u iznosu od 240 milijardi evra, ali lideri EU upozoravaju novu grčku vladu da će morati da ispuni preuzete obaveze prema kreditorima.

Evropska unija je Grčkoj dala rok do kraja februara da sprovede dalje reforme u zamjenu za dobijanje tranše finansijske pomoći u iznosu od 7,8 milijardi dolara od 28-člane EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčka sprovodi mjere štednje od 2010. godine a novi premijer Grčke i predsjednik ljevičarske partije Sirize, Aleksis Cipras, u predizbornoj kampanji je otvoreno obećao da će ih ukinuti.

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top