Bundesbanka: Drastičan pad profita | Ekonomist

Bundesbanka: Drastičan pad profita

Profit njemačke centralne banke, Bundesbanke, drastično je pao prošle godine usljed obaveze da izdvoji dodatna sredstva za pokrivanje velikog programa otkupa obveznica, kojeg je pokrenula Evropska centralna banka.

Godišnji profit Bundesbanke u 2016. smanjen je na jednu milijardu eura sa 3,2 milijarde, koliko je iznosio 2015. godine, navodi se u zvaničnom saopštenju banke.

Dio godišnjeg profita u iznosu od 399 miliona eura biće predat vladi, što je najniži takav transfer od 2004. godine.

Riječ je o negativnoj vijesti za njemačko Ministarstvo finansija, koje je predviđalo da će se u državnu kasu sliti 2,5 milijardi eura od Bundesbanke.

“Profit je niži od profita iz 2015. godine, jer je Bundesbanka povećala rezervisana sredstva 1,8 milijardi na 15,4 milijarde sura”, saopšteno je u banci.

Bundesbanka, koja je u sistemu centralnih banaka eurozone, uključena u proces otkupa velikih količina državnih i korporativnih obveznica kao dio sistema “kvantitativnog popuštanja”, osmišljenog kako bi se povećala likvidnost finansijskog sistema, koji bi se podstakao privredni rast i povećanje stope inflacije u ovoj monetarnoj uniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top