Buffett zna gdje leži lijepa zarada - Ekonomist

Buffett zna gdje leži lijepa zarada

Američki milijarder Warren Buffett najavio je dvije milijarde dolara investicija u australijske deonice, tvrdeći da bi na tim deonicama moglo da se “lijepo zaradi”.

Njegov Berkshire Hathaway nedavno je utrošio 388 miliona dolara na kupovinu udjela u osiguravajućoj kući IAG.

Ako se vratite za dvije do tri godine, shvatićete da imamo četiri ili pet australijskih deonica u vlasništvu, rekao je Buffett za Fairfax Media.

“Lijep novac mogao bi da se zaraditi na australijskim deonicama u idućih deset, dvadeset, trideset godina. Ako uspijemo doći do onog što nam odgovara, ostaćemo ovdje jako dugo, najavljuje Buffett.

Njegove izjave dolaze u trenutku kad australijski indeks S&P ASX 200 počinje da se oporavlja od tromesečne rasprodaje. Tržište je sada neverojatno atraktivno, kažu analitičari Goldman Sachsa, a piše CNBC.

Sa 15,8 odnosom cijene i zarada, Australija se trguje po 9-procentnom diskontu u odnosu na MSCI World, znatno ispod jedan odsto prosječne premije i vrlo blizu najvećeg diskonta u posljednjih deset godina, napisao je analitičar Goldman Sachsa Matthew Ross u najnovijem izvještaju.

Buffett otkriva kako će jedan od njegovih glavnih izbora biti Australia New Zealand Banking. U svakom slučaju, većina analitičara sada procjenjuje da će australijsko tržište već do kraja ove godine porasti oko deset odsto. Buffett se, kao i obično, uključuje u pravom trenutku.

Izvor: SEEbiz
Foto: Beta-AP
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top