Buffett prodao udio u naftnom gigantu

Buffett prodao udio u naftnom gigantu

Kompanija milijardera Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway, prodala je sav udio koji je imala u energetskom gigantu Exxon Mobil za 3,74 milijardi dolara.

Buffettova firma se “riješila” svojih 41 miliona akcija u prilično neuobičajenom potezu, s obzirom na to da je ušla u Exxon pre samo dvije godine.

Energetska kompanija je u prethodnih šest mjeseci, u danima sunovrata cijene nafte, bilježila bolje rezultate od konkurencije i vrijednost akcija je pala za samo 15 odsto, pa ostaje nejasno zašto se Buffett odlučio na ovaj manevar.

Kako piše Newyork Times, nije poznato da li je Berkshire Hathaway uspio da svoju investiciju naplati i izađe ovog posla sa nekim plusom.

“Buffett je pažljiv investitor i uvijek treba imati u vidu da su se dionice Exxona veoma dobro držale tokom krize na naftnom tržištu”, kaže analitičar Pavel Molčanov. Kompanija Exxon nije željela da komentariše ovu transakciju.

Istovremeno, Buffettova kompanija je kupila pet odsto akcija proizvođača poljoprivredne opreme Deere & Co, još 4,7 miliona dionica kompanije 21st Century Fox, kao i još 8,4 milona dionica kompanije Restaurant Brends International, pod čijim okriljem rade restorani Burger king i Tim Hortons.

U posljednjem kvartalu, povećan je udio i u još nekoliko velikih kompanija kao što su IBM i General Motors, a prodate su akcije naftne kompanije ConocoPhillips.

 

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top