Budžet za 2018. više od 2 milijarde | Ekonomist

Budžet za 2018. više od 2 milijarde

Vlada Crne Gore usvojila je sinoć Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2017-2020. godine i utvrdila Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu.

Usvojenim dokumentom Vlada je, kako je saopšteno, projektovala realan ekonomski rast u ovoj godini u iznosu od četiri, odosno tri odsto u narednoj godini.

“Budžet za iduću godinu planiran je u ukupnom iznosu od 2,001 milijardi eura, i baziran je, prije svega, na izvanrednim finansijskim i ekonomskim rezultatima ostvarenim u ovoj godini”, saopštila je Vlada.

Na sjednici Vlade je ocijenjeno da je Vlada u vrlo nepovoljnom ambijentu na početku mandata, uprkos brojnim izazovima, pokazala sposobnost i odlučnost da realizuje svoja programska opredjeljenja i ciljeve.

“Naglašeno je da je Predlog budžeta za 2018. godinu zasnovan na realnim pretpostavkama i da osigurava dalji razvoj ekonomije, nastavak kapitalnih projekata i socijalnu sigurnost, uz nastavak stabilizacije javnih finansija koja treba da rezultira prelaskom sa deficita u zonu suficita budžeta od 2020. godine”, navode iz Vlade.

Razvojna komponenta Budžeta posebno se ogleda u planiranom povećanju iznosa za finansiranje nauke, obrazovanja, poljoprivrede i preduzetništva, u funkciji izgradnje društva zasnovanog na znanju i novim tehnologijama.

“Vladino opredjeljenje za jačanje socijalne sigurnosti dobilo je budžetski iskaz u značajnom povećanju izdvajanja za fondove zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, čime se garantuju kvalitetnija zdravstvena usluga i usklađivanje i redovna isplata penzija. U vođenju fiskalne politike Vlada će se i u narednoj godini držati principa da tekuća budžetska potrošnja bude finansirana iz izvornih prihoda budžeta”, navodi se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top