Budžet Crne Gore za narednu godinu iznosiće 1,85 milijardi eura | Ekonomist

Budžet Crne Gore za narednu godinu iznosiće 1,85 milijardi eura

Budžet Crne Gore za narednu godinu iznosiće skoro 1,85 milijardi eura i veći je u odnosu na ovogodišnji za 350 miliona eura. Država će se 2015. dodatno zadužiti 643 miliona od čega 206 miliona ide na gradnju autoputa, a ostalo na vraćanje starih kredita.

Budžet je usvojen glasovima većinom poslanika. Za njega je glasalo 44 poslanika, protiv je bilo 26, a uzdržanih jedan.

Zahvaljujući amandmanina DPS, tužilaštvo će da dobije 150 hiljada eura koje treba da utroši za formiranje specijalnog tužilaštva. Državna izborna komisija dobija 120 hiljade eura, takođe za formiranje stručne službe.

I dok u vladajućoj partiji tvrde da je budžet za 2015. razvojni zbog izgradnje auto puta, u opoziciji tvrde da budžet nije niti razvojni, niti konsolidacioni i upozoravaju na rast javnog duga i mala izdvajanja za javni sektor, posebno zdravstvo.

Trenutni javni dug Crne Gore prelazi dvije milijardi eura, ili 58 odsto BDP-a. MMF je ranije procijenio da zbog izgradnje autoputa javni dug će porati na 73 odsto i time preći dozvoljenje evropske limite iz Kopenhagena.

Osim opozicije, budžet nije po volji ni sindikatima javnog sektora, koji su za gotovo 50 hiljada zaposlenih tražili povećanje plate od 10 posto. Njihovi protesti nisu urodili plodom.

Računica državne kase Rast duga

Crnogorsku opoziciju brine i rast javnog duga.

“Treba reći da je ono što budžet i javne finansije stavilo pred velikim izazovom nešto što je kapitalna stvar za Crnu Goru. I zato zaključimo sa tim da odvažne sreća prati, nadajmo se da će biti tako”, smatra Kostić.

A da će sve ići po planu, nada se i crnogorska Vlada, koja je za narednu godinu najavila rast ekonomije od gotovo četiri posto.

Izvor: mina-bussines

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top