Budva: Najgora sezona u posljednjih 20 godina | Ekonomist

Budva: Najgora sezona u posljednjih 20 godina

Budvanski i petrovački ugostitelji tvrde da je ova sezona najgora u poslednje dvije decenije i da statistički podaci o broju turista i uspjehu sezone, koji se mogu čuti u javnosti, nijesu tačni.

Predstavnik budvanskog udruženja ugostitelja Ilija Armenkorekao je “Danu” da će se ova sezona pamtiti kao najgora. On kaže da su se ugostitelji nadali da se agonija u turizmu završava prošlogodišnjim krahom, međutim, prema njegovim riječima, ova sezona je čak 20 odsto gora od prethodne.

– Ugostitelji, odnosno vlasnici najjačih restorana u Budvi se sastaju svakih 10 dana, kako bi našli neko rješenje, ali izgleda da za ovu sezonu nema pomoći. Goru sezonu zaista ne pamtim, a kompetentan sam to da kažem imajući u vidu da sam vlasnik jednog od najvećih ugostiteljskih objekata u Petrovcu. Statistički podaci nijesu tačni i postavlja se pitanje ko daje te lažirane podatke, rekao je Armenko.

On naglašava da se državni hoteli izdaju u bescjenje i to samo kako bi se hvalili brojem noćenja.

– Uništiše nas jeftini hoteli i ol inkluziv. Sezona nam se svela na jedan mjesec. I šta nama ugostiteljima ostaje, da zaradimo nešto minimalno i da plaćamo dažbine. Pojedini ugostitelji će nakon dvije katastrofalne sezone odustati od bavljenja ovim poslom, objašnjava Armenko.

On je naglasio da je ljetnja turistička sezona svedena samo na jedan mjesec.

– To su od sezone uradili oni koji misle da nešto znaju o turizmu, a činjenica je da ne znaju baš ništa. Ti takozvani stručnjaci uništavaju turizam, zato bih molio resorno ministarstvo na čijem je čelu Branimir Gvozdenović da preuzmu stvar u svoje ruke i regulišu stanje. Ovo što pojedini rade, nije u redu. Tvrdim, da je Si dens bio veliki promašaj i da od njega niko nije zaradio. Isto tako je i Petrovačka noć, gdje su dali ogroman novac pojedinim izvođačima za gostovanje, a to plaćamo mi, iz svojih džepova. Činjenica je da je Petrovačka noć prošle godine bila čist promašaj, ukazuje on.

Ugostitelji, po njegovim riječima,tvrde i da su građevinski radovi, koji su četiri mjeseca opterećivali sezonu, nanijeli veliku štetu turizmu, posebno hotelijerstvu i agencijskom poslovanju. Građevinske mašine koje su dočekivale turiste u Budvi zamijenile su kolone automobila. Najveću štetu zbog toga, kako tvrdi, pretrpjele su agencije koje su imale na hiljade nerealizovanih izleta. Ugostitelji su složni u jednom, da je po ko zna koji put poslata loša poruka partnerima, investitorima, kao i da je na samom početku sezone napravljena velika šteta domaćim kompanijama.

– Sramota je da su u špicu sezone u saobraćaju kilometarske kolone, što se ne može vidjeti nigdje u Evropi. Turisti su kasnili na avionske letove i pouzdano znam da pojedini nikada više neće doći u Crnu Goru, samo zbog saobraćaja i gužvi koje su zatekli, rekao je Armenko.

 

Izvor: Dan

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top