Budućnost Grčke: Cipras i Merkel dogovorili da Atina u utorak iznese predloge

Grčki premijer “u ponedjeljak se tokom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da Atina u utorak, na evropskom summitu iznese prijedloge grčke vlade”, čiji je cilj zaključiti sporazum sa povjeriocima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, stoji u kratkom saopštenju grčke vlade.

Nakon nadmoćne pobjede “ne” na referendumu održanom u nedjelju, Aleksis Cipras kazao je da poruka referenduma nije “prekid” sa Evropom već “jačanje važnosti pregovora” Atine kako bi se nastavili njezini napori da se postigne sporazum sa povjeriocima o finansijskoj budućnosti Grčke.

 

O istoj je temi u ponedjeljak je telefonom razgovarao i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a prije toga i sa šefom Centralne evropske banke Mariom Draghijem.

U ponedjeljak veče u Parizu je predviđeno održavanje sastanka francuskog predsjednika Hollandea i kancelarke Merkel. U utorak će se održati sastanak ministara finansija evrozone, a istoga dana uveče evropski summit o finansijskoj budućnosti Grčke.

Evropljani su podijeljeni kada je riječ o sudbini Grčke. Šef evrozone Jeroen Dijsselbloem u ponedjeljak je rekao da “nas grčko ‘ne’ ne približava rješenju”. Suprotno tome, Španija i Italija izjasnile su se za rješenje grčkoga pitanja na summitu koji će se održati u utorak.

Steffen Seibert, glasnogovornik Angele Merkel, ranije je kazao da  kancelarka nije optimistična nakon referenduma te da “trenutno ne postoje nikakve osnove za otvaranje pregovora o novom programu pomoći”. Dodao je i da su “vrata za razgovore uvijek otvorena”.

 

“Grčka ima pravo tražiti još jedan paket pomoći”

“Španija će razmotriti pregovore o novom pokušaju spašavanja Grčke i njenom ostanku u evrozoni”, kazao je španski ministar ekonomije Luis de Guindos.

“Grčka ima pravo tražiti još jedan paket pomoći”, dodao je ističući da je njegova vlada otvorena za novu rundu pregovora.

 

Sastanak za sastankom

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk sazvao summit evrozone za utorak popodne na kojem će se razgovarati o ishodu grčkog referenduma, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je najavio telefonsku konferenciju predsjednika evrosummita, evroskupine i Evropske centralne banke u ponedjeljak ujutro.

“Sazvao sam summit evrozone u utorak veče u 18 sati kako bismo razgovarali o situaciji nakon referenduma u Grčkoj”, saopštio je Tusk. “Evropska komisija prima na znanje i poštuje rezultate referenduma u Grčkoj”, kaže se u kratkom saopštenju Evropske komisije.

Juncker će u ponedjeljak imati telefonsku konferenciju s predsjednicima evrosummita (Donald Tusk), evroskupine (Jeroen Dijsselbloem) i Evropske centralne banke (Mario Draghi), a u utorak će se obratiti Evropskom parlamentu u utorak, kaže se u saopštenju.

 

Potez je na Grčkoj

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz obratio se javnosti video porukom, u kojoj je bio vrlo kritičan prema grčkoj vladi, u isto vrijeme naglašavajući da se mora poštovati odluka grčkog naroda.

“Obećanje premijera Aleksisa Ciprasa da će “ne” na referendumu ojačati poziciju Grčke po mom mišljenju nije tačna. Ostalih 18 zemalja evrozone složilo se oko predloga, po kom je grčki narod sada rekao ne. Sada je na grčkoj vladi da odmah iznese razuman i moguć predlog koji će biti prihvatljiv za 18 ostalih članica”, rekao je Shultz.

 

Izvor: CNN

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top