Budi odgovoran: Šest prijava, jedna novčana kazna | Ekonomist

Budi odgovoran: Šest prijava, jedna novčana kazna

Jedna novčana kazna izrečena je nakon šest evidentiranih primjedbi prijavljenih u okviru kampanje Budi odgovoran. Novčana kazna u iznosu od 3.800 eura izrečena je frizerskom salonu “Igalo”, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Prilikom kontrole N.N. iz Budve, na osnovu prijave o ilegalnom zakupu stanova, inspektor je utvrdio da je stan iznajmljen na godinu.

“Kontrolom je utvrđeno da ima osoba koje borave pet, šest, pa i više godina u stambenim jedinicama koje su u vlasništvu prijavljenog. Kontrolom je utvrđeno da cijena zakupa stana za mjeseca iznosi 180 eura”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektor je informisao stranke da se u slučaju daljih nesuglasica mogu obratiti Inspekciji za stanovanje.

Prilikom kontrole drogerije “Dama” u podgoričkom Blok VI utvrđeno je da postoje ugovori o radu zaposlenih i prijave na obavezno socijalno osiguranje radnika.

“Utvrđeno je da zaposleni koji rade nedjeljom imaju pravo na sedmični odmor u trajanju od najmanje 24 sata sedmično. Zaposlenima je dostavljen pisani obračun dospjele zarade i upoznati su o pravima, obavezama i odgovornostima u vezi sa mobingom”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektor je dodao da su zaposleni obaviješteni da ukoliko smatraju da su im povrijeđena prava iz rada i po tom osnovu, mogu da podnesu poslodavcu zahtjev da im obezbjedi ostvarivanje tog prava.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole butika “Kids” i kafića “Bakus” u Nikšiću, kao i prodavnice u Šušnju.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top