Bruto naplata prihoda 93 miliona eura | Ekonomist

Bruto naplata prihoda 93 miliona eura

Ukupna bruto naplata prihoda, koje administrira Poreska uprava (PU), u oktobru je iznosila 92,91 milion eura, što je 15 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period i deset odsto iznad plana.

Iz PU su saopštili da je poreza na dodatu vrijednost (PDV) naplaćeno u iznosu 24,3 miliona eura, što je po 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu i planirane prihode.

“Ističe se i naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 48,6 miliona eura, što je 15 odsto više u odnosu na oktobar prošle godine i devet odsto više u odnosu na plan”, rekli sui z PU.

Naplata poreza na dohodak fizičkih lica u oktobru je iznosila 13,28 miliona eura, koncesionih naknada 2,54 miliona, a poreza na dobit pravnih lica 1,15 miliona eura.

Iz PU su saopštili da je tokom prvih deset mjeseci ove godine ukupna bruto naplata iznosila 874,1 milion eura, što je 12 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, odnosno sedam odsto iznad plana naplate.

“Rast naplate bilježi se kod svake pojedinačne vrste prihoda, a isti je naročito vidljiv kod PDV-a, poreza nad dobit pravnih lica i koncesionih naknada”, objasnili su iz PU.

Iz PU su dodali da je naplata poreza na dodatu vrijednost za deset mjeseci iznosila 212,35 miliona eura, što je 23 odsto više nego u uporednom periodu, odnosno 16 odsto iznad plana.

“Takav rezultat je jednim dijelom posljedica povećanja stope PDV-a u ovoj godini, ali i intenzivnih napora službi PU da se stepen poreske discipline na srednjeročnom i dugoročnom nivou unaprijedi”, objansili sui z PU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top