“Brutalan pad Applea“: Izgubili su više od 150 milijardi dolara vrijednosti | Ekonomist

“Brutalan pad Applea“: Izgubili su više od 150 milijardi dolara vrijednosti

Nakon što je Apple u septembru prošle godine predstavio dva nova modela iPhonea s velikim ekranima koji su tokom sljedećih mjeseci oborili prodajne rekorde, dionica ove kompanije bila je u konstantnom rastu. Tokom ove godine cijena dionice premašila je 134 dolara, a dio analitičara ponovno je počeo govoriti o Appleu kao prvoj kompaniji čija bi vrijednost trebala premašiti nevjerojatnih bilion dolara. No, s vremenom je cijena dionice Applea počela lagano padati, a neki investitori nisu se previše oduševili s finansijskim rezultatima u posljednjem kvartalu u kojem su očekivali i malo bolju prodaju iPhonea, što je takođe uticalo na pad cijena dionica. Cijeni Appleove dionice nije pomoglo niti smanjenje rasta prodaje pametnih telefona u Kini, kao niti činjenici da su u ovoj zemlji korisnicima sve zanimljiviji telefoni kompanija poput Huaweija, Lenova i Xiaomija koje po prihvatljivim cijenama nude kvalitetne telefone.

Takođe, telekomi u SAD-u polako odustaju od dosadašnjeg načina poslovanja u kojima su korisnicima puno jeftinije prodavali telefone uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora tako da bi u budućnosti korisnici trebali kupovati telefone odvojeno od mobilnih tarifa. Iako bi tarife na ovaj način mogle biti povoljnije, korisnici bi sami trebali snositi trošak pametnih telefona (u Appleovom slučaju, cijena iPhonea iznosi 650 dolara) koji će, čak i u slučaju dvogodišnje otplate na rate, mnogima biti preskupi pa će možda potražiti jeftinija rješenja ili će, umjesto svake dvije godine, nove telefone kupovati svake tri godine. Riječ je o ‘brutalnom padu’ cijene dionice i vrijednosti kompanije, objavili su na USA Today nakon što je cijena dionice juče pala za dodanih više od šest posto. Cijena dionice tako je ove godine pala za više od dvadeset posto te su izgubili čak 158 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što je više i od npr. vrijednosti Intela.

Za dvije I po sedmice očekuje se kako će Cook predstaviti dva nova modela iPhonea (iPhone 6S i 6S Plus), a nakon toga očekuju se i novi modeli iPadova (možda i veliki iPad Pro s dijagonalom ekrana većom od 12 inča) te bi na krilima ovih uređaja, ovisno o njihovoj potražnji, cijena dionice Apple ponovno mogla porasti.

Izvor: zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top