Brskovo "leži" na olovu i cinku | Ekonomist

Brskovo “leži” na olovu i cinku

Kompanija Balamara Resources Limited (BRL) izAustralije, čije je sjedište u Pertu, odlučna je u namjeri da otvori novi rudnik olova i cinka uMojkovcu.

Predstavnica kompanije, Milijanka Maraš, kazala je da slijedi procedura dobijanja dozvole od Ministarstva ekonomije Crne Gore, za pripremu i otvaranje ležišta, prenio je Portal TVCG.

Imamo dokazane rezerve rude od najmanje 27 miliona tona, tri puta veće nego što se u početku mislilo, a to je nešto što se ne propušta“, rekla je za Pobjedu Maraš.

Koncesionim elaboratom, odnosno, na tenderu, ponuđeno je devet miliona tona rude.

U periodu 2011-2013. godina, u sklopu istraživačkih radova radi provjere koncesijama ponuđenih ležišta, utvrdili smo da rude ima znatno više. Na lokacijama Brskovo i Višnjice pronašli smo preko 14 miliona tona rezervi olovno-cinkane rude. Na Razvršju su utvrđene rezerve od 13 miliona. Istraživanja rudnih ležišta još nijesmo završili“, citirala je Pobjeda riječi Maraš.

Ona je istakla da je neophodno da se uradi doistraživanje na području Igrišta, čiji se potencijal, prema prvim procjenama, kreće oko pet miliona tona rude.

Uz to, pronađene su i rezerve srebra, ali će se isplativost njegovog vađenja procijeniti nakon metalurškog testiranja. Dakle, postoji više miliona razloga za otvaranje rudnika“, kazala je Maraš, zaključio je portal.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top