Broj ultra bogatih pojedinaca više od 173 hiljada

Broj super bogatih pojedinaca, čija vrijednost prelazi brojku od 30 miliona dolara, u 2014. je godini narastao na 172,850. Oni zajedno kontrolišu imovinu u vrijednosti od 22 biliona dolara, što je više od BDP-a Njemačke i SAD-a zajedno!

Protekle se godine listi pridružilo 5,300 pojedinaca, čime je bogatstvu globalne elite pridodano ukupno 7 milijardi dolara. Skraćenica za tu elitnu skupinu je UHNWI (ultra high-net-worth indivuduals). Očekuje se da će njihov broj u narednih deset godina narasti za barem trećinu, na 230 hiljada pojedinaca.

Više od trećine njih planira ove godine potrošiti više novca na luksuzne proizvode nego prošle godine. Umjetnost, luksuzni satovi, vina i automobili su najpopularnije ‘investicije iz strasti’.

London je u posljednje tri godine dom najvećeg broja ultra bogatih (4,364 u 2014. godini), a New York je na drugom mjestu. London bi, prema predviđanjima, na tronu trebao ostati još deset godina, ali Singapur će mu se ubrzo naći na tragu.

Zemlja u kojoj bi klasa najbogatijih trebala najbrže rasti jest Vijetnam, koji se od 1980-ih okrenuo tržišnoj ekonomiji i gdje je poljoprivreda i dalje odgovorna za 19 posto BDP-a. Sličan scenario navodno očekuje i mineralima bogat Kazahstan, koji se bori s reputacijom korumpirane zemlje. Očekuje se da će tamo broj ultra bogatih narasti za 114 posto, što je znatno više od 46 posto koliko se predviđa Rusiji.

Među najvećim brigama te elitne klase su porezi, pojačan nadzor od strane vlada te način prenošenja bogatstva na sljedeće generacije. Porez je glavni razlog zbog kojeg bi pojedinci koji spadaju u UHNWI kategoriju razmišljali o preseljenju u neku drugu državu. Porez na nekretnine je posebno velik problem u Londonu, ali i u Hong Kongu.

Ovaj izvještaj dolazi nakon što je ranije ovog tjedna Forbes objavio godišnju listu najbogatijih, koja je pokazala kako je Silikonska dolina sama ‘proizvela’ čak 23 nova milijardera u prošloj godini. Oxfam navodi kako su brojke zastrašujuće ako uzmemo u obzir da više od milijarde ljudi svaki dan ode na spavanje gladno.

 

Izvor: The Guardian/Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top