Broj malvera za pametne telefone udvostručen u 2017. godini | Ekonomist

Broj malvera za pametne telefone udvostručen u 2017. godini

Prema istraživanju koje je sprovela Kaspersky Lab, broj malver prijetnji koje napadaju pametne uređaje prešao je broj od 7000, pri čemu se polovina pojavila u 2017. godini. Preko 6 milijardi pametnih uređaja u upotrebi u svijetu, ljudi su sve izloženiji riziku od napada.

IoT (Internet of Things) je postao atraktivna meta za sajber kriminalce. Ukoliko uspiju da hakuju IoT uređaje, hakeri imaju mogućnost kontrolisanja uređaja i tako mogu špijunirati korisnike, česte su i ucjene.

Ono što zabrinjava je da brotnet mreže, među kojima su Mirai i Hajime, ukazuju na to da broj sličnih prijetnji raste.

Stručnjaci iz Kaspersky Lab sproveli su istraživanje o IoT malver prijetnjama kako bi ustanovili koliko je rizik od ovakvih napada ozbiljan. Postavili su takozvane “honeypots” mreže, to su vještačke mreže koje simuliraju IoT uređaje (rutere, kamere, i td) kako bi posmatrali malver koji pokušava da napadne njihove virtuelne uređaje.

Većina registrovanih napada targetirala je digitalne video rekordere ili IP kamere 63%, a 20 % ovih napada bili su usmjereni na mrežne uređaje, u koje spadaju ruteri, DSL modemi i td. Najmanje napada, 1% je bilo na uređaje tipa kao što su štampači ili pametni uređaji za domaćinstvo.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top