British Petroleum plaća 17 milijardi dolara za zagađenje | Ekonomist

British Petroleum plaća 17 milijardi dolara za zagađenje

Novac dijele Texas, Alabama, Mississippi, Florida i Louisiana zbog katastrofe nakon eksplozije Deepwater Horizona.

Naftna kompanija British Petroleum pristala je da plati odštetu od gotovo 17 milijardi evra zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu prije pet godina.

Kada je podmorsko postrojenje Deepwater Horizon eksplodiralo, milioni barela nafte zagadili su more uzduž obale SAD-a i, prema nekima, uzrokovali najgoru ekološku katastrofu u istoriji te države. Odšteta će se podijeliti između pet saveznih država.

U aprilu 2010. godine Deepwater Horizon eksplodirao je u Meksičkom zalivu. U toj nesreći poginulo je 11 radnika. Narednih 87 dana nafta se širila vodama zaliva, a predsjednik Barack Obama to je nazvao najgorom ekološkom katastrofom u istoriji SAD-a.

Uz obalu pet saveznih država životi su uništeni, plaže zagađene, a životinje su uginule. U složenom sudskom procesu, sudija je zaključio da je British Petroleum bio vrlo neodgovoran pri održavanju bušotine. Kompanija je pristala da plati odštetu od gotovo 17 milijardi evra, najviše što je ikada jedna kompanija platila u istoriji SAD-a.

“Mi smo sada postigli dogovor da bismo pružili nadu i dali mogućnost oporavka cijeloj regiji Zaliva. To nije samo rješenje, već i veliko postignuće.”, smatra Pam Biondi, glavna tužiteljka Floride.

Dugoročne posljedice

Novac će biti podijeljen između država Texas, Alabama, Mississippi, Florida i Louisiana, koja je prošla najgore. Stručnjaci za okoliš kažu da to odašilje jaku poruku i da će omogućiti državama da počnu s važnim radovima obnove.

“Ako novac počne dolaziti, kojim možemo urediti našu obalu, to je manje posla obnove za ubuduće, jer novac koji dobijemo sada vrijedit će više nego onaj za deset godina nakon duge pravne borbe”, kaže Matt Rota iz Mreže za obnovu Meksičkog zaliva.

“Novac će biti isplaćen kroz niz godina svim državama, uključujući i Floridu. Time se završava proces BP-a i američke vlade. Kompanija kaže da su troškovi povezani s izlivanjem nafte već prešli 40 miliona dolara, ali vrijednost dionica BP-a je porasla kada je u javnost došla vijest o nagodbi”, izvještava reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Naučnici nisu sigurni koje su dugoročne posljedice toliko velikog izlivanja nafte. To se možda neće znati godinama. Ali, nadamo se da će novac BP-a pomoći zajednicama u Meksičkom zalivu da se oporave.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top