Britanski poslodavci nespremni za imigraciju nakon Bregzita | Ekonomist

Britanski poslodavci nespremni za imigraciju nakon Bregzita

Više od polovine britanskih poslodavaca je nespremno za planirane vladine izmjene pravila o imigraciji posle Bregzita.

Trideset odsto anketiranih kompanija očekuje da će sloboda kretanja za građane iz Evropske unije i Evropske ekonomske zone (EEA) nastaviti da važi sve dok bude bilo ponuda za posao, dok 17 odsto kompanija vjeruje da neće doći do izmjena aktuelnih propisa, prenosi agencija Rojters.

Ovakva očekivanja su, međutim, totalno nerealna, poručuju iz “Resolution Foundation”, imajući u vidu obećanje premijerke Tereze Mej da će smanjiti imigraciju, bez obzira na tražnju preduzeća za stranim radnicima.

Gotovo 46 odsto kompanija, koje zapošljavaju državljane EU i EEA, ne očekuju nikakvo smanjenje njihovog broja, čak i ako su zvanični podaci već ukazali na značajan pad neto migracije.

“Postoji veliki jaz između onoga što preduzeća žele i očekuju od imigracionog sistema posle Bregzita i onoga što je vlada obećala da će realizovati”, kaže analitičar istraživačke kompanije Stiven Klark.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top