Britanski parlament podržao Bregzit | Ekonomist

Britanski parlament podržao Bregzit

Britanski poslanici su podržali nacrt zakona kojim se odobrava početak pregovora o Bregzitu, jer je za nacrt zakona glasalo 498 poslanika, dok je 114 bilo protiv.

Tokom dvodnevne debate u Donjem domu, većina poslanika, kako iz redova vlade, ali i opozicije, navela je da će poštovati odluku birača od 23. juna prošle godine o tome da Britanija napusti EU.

Konzervativna vlada želi da zakon bude usvojen do početka marta kako bi mogao da bude ispunjen rok koji je vlada odredila, 31. mart, da bi bio započet dvogodišnji period pregovora o Bregzitu.

Britanska vlada je željela da iz procesa napuštanja EU isključi parlament, ali je Vrhovni sud prošle nedjelje odlučio da se i zakonodavno telo o tome mora konsultovati.

Većina poslanika se, prije referenduma u junu, zalagala se za ostanak Britanije u EU, ali je većina tokom debate najavila da će, iako nevoljno, prihvatiti ishod tog izjašnjavanje građana.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top