Britanski ministar za Bregzit podnio ostavku | Ekonomist

Britanski ministar za Bregzit podnio ostavku

Ministar zadužen za istupanje zemlje iz članstva u Evropskoj uniji EU, u britanskoj vladi, Dejv Dejvis podnio je juče ostavku. Takva odluka ministra uslijedila je tek dva dana nakon što je premijerka Tereza Mej dobila saglasnost vlade da Uniji predloži zadržavanje trgovinskih odnosa poslije Bregzita, prenose tamošnji mediji.

Dejvis, inače evroskeptik, imenovan prije dvije godine da vodi novo ministarstvo nakon što su Britanci na referendumu odlučili da napuste EU, već je nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog nesluglasica s premijerkom.

– Nacionalni interes zahtijeva da ministar za Bregzit čvrsto vjeruje u Vaš pristup, a ne da nerado obavlja svoju dužnost – naveo je Dejvis u pismu upućenom Terezi Mej.

Pored Dejvisa, ostavke su podnijeli i državni sekretari za Bregzit Stiv Bejker i Suela Braverman. Britanska vlada na nedavnom sastanku dogovorila se o planu za buduće trgovinske odnose s EU. Velika Britanija bi trebalo 29. marta 2019. godine da zvanično napusti članstvo u Uniji, tačno godinu dana od zvaničnog pokretanja procedure Bregzita.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top