Britanski Ekonomist: Dolazak Ikee „simbol evropske normalnosti pod mandatom Vučića“ | Ekonomist

Britanski Ekonomist: Dolazak Ikee „simbol evropske normalnosti pod mandatom Vučića“

Londonski nedjeljnik „Ekonomist“ navodi da je otvaranje robne kuće „Ikea“ u Beogradu puno simboličnog značenja i da je povratak švedske kompanije u Srbiju „priča o odloženoj tranziciji“ Srbije, kao „simbol evropske normalnosti“ pod mandatom predsjednika Aleksandra Vučića.

Britanski list ukazuje da evropske integracije imaju različite oblike, a da za vlade kao što je srpska to znači hvatanje u koštac s hiljadama instrukcija EU o tome kako izgraditi modernu državu.

„Pa ipak, za hiljade običnih Srba, otkako je ‘Ikea’ otvorena u Beogradu 10. avgusta, to znači provođenje vikenda kao milioni građana EU: u kupovini namještaja švedske robne kuće i proučavanju instrukcija o tome kako da ga sklope“, navodi se u tekstu pod naslovom „Ikea došla u Srbiju“, prenosi RTS.

Photo published for IKEA goes to Serbia

Ekonomist ocjenjuje da bi bilo gdje u Evropi otvaranje 400. robne kuće „Ikea“ teško predstavljalo vijest, „a kamoli priliku za nacionalno ispitivanje savjesti na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

List navodi da je Vučić u autorskom tekstu pohvalio kompaniju „Ikea“ i njenog osnivača Ingvara Kamprada, koji je u mladosti bio član Švedske fašističke partije, ali da se u međuvremenu „iskupio“.

Britanski list podsjeća na političku prošlost Vučića navodeći da je 16 godina bio član nacionalističke partije.

Vučić, kako se dalje ističe u tekstu, kaže da više ne vjeruje u ideje koje su ga motivisale u prošlosti i da mu je cilj stvaranje moderne Srbije, ali da je problem u tome što su Srbi lijenji i vječito čekaju da im neko kaže šta treba da rade.

List dodaje da je Vučić često govorio o svom divljenju sjevernim Evropljanima i njihovoj protestantskoj radnoj etici.

„‘Ikea’ u Beogradu je priča puna simboličnog značenja“, ističe se u tekstu, uz podsjećanje da je ta kompanija otvorila na ovim prostorima malu prodavnicu 1991. godine ali ju je zatvorila samo godinu dana kasnije kada se Jugoslavija raspala.

Povratak kompanije „Ikea“ je „priča o odloženoj tranziciji Srbije“, ocjenjuje Ekonomist, koji podsjeća i da je lider Srbije iz ratnih vremena, Slobodan Milošević, pao prije 17 godina, i pita se „zašto je Srbiji trebalo toliko mnogo vremena“.

Londonski nedjeljnik navodi da je 2008. godine, kada je na čelu Srbije bio proevropski orijentisan Boris Tadić, pokušaj švedske kuće da se vrati na ove prostore bio osujećen birokratijom i korupcijom.

„Mnogi liberalni Srbi mrze Vučića zbog njegovog autoritarizma i nepotizma: činjenica da je simbol evropske normalnosti ponovo otvoren za vrijeme njegovog mandata je gorka pilula koju će oni morati da progutaju“, zaključuje Ekonomist.

Novosti: Ikea ugrozila posao za nekoliko hiljada radnji širom Srbije

Koristeći popularnost „Ikee“ prodavnice koje su godina prodavale robu iz njihovog asortimana prinuđene su ili da se zatvore ili promijene poslovanje, pišu Novosti. Ikeine proizvode nabavljali su najčešće u Mađarskoj, a zarađivali su najmanje 20 odsto, mada su im artikli često bili i do 30 odsto skuplji nego u Budimpešti. Povratak najpoznatijeg švedskog proizvođača namještaja u Srbiju i otvaranje prve robne kuće ozbiljno su ugrozili posao nekoliko hiljada ovih radnji širom naše zemlje. Sada su, tvrde, prinuđeni da mijenjaju asortiman ili da zatvaraju radnje.

 

Izvor: RTS, Novosti

Foto: The Economist

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top