Britanska monarhija bogatija nego ikad | Ekonomist

Britanska monarhija bogatija nego ikad

Dan prije nego što će Elizabeta II postati kraljica s najdužom službom u istoriji, britanska monarhija je bogatija nego ikada.

Pozivajući se na analizu Reutersa, mediji javljaju da je monarhija profitirala od rasta cijena nekretnina posljednjih decenija. Imanja britanske monarhije vrijede oko 22,8 milijardi funti.

To britansku kraljevsku familiju ne bi dovelo na popis deset najbogatijih na svijetu koji predvodi Bill Gates, ali bi je svrstalo među najimućnijih dvadeset. Vrijednost kraljevske imovine uporediva je s, primjera radi, bogatstvom Michaela Bloomberga ili osnivača Facebooka Marka Zuckerberga.

Procjenu bogatstva britanske monarhije, međutim, komplikuje činjenica da je dio imanja u privatnom vlasništvu kraljevske familiju, a dio je u vlasništvu države. U analizu nisu ušle raskošne kraljevske rezidencije poput Buckingama, Windsora i Balmorala koje je nemoguće procijeniti.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top