Britanije: Lloyds banka se rasprodaje | Ekonomist

Britanije: Lloyds banka se rasprodaje

London — Britanska vlada smanjila je udio u bankarskoj grupaciji “Lojds” ispod petine, pošto je prodala dva odsto dionica banke za 500 miliona funti (697 miliona evra).

Time je napravljen dodatni korak u vraćanju “Lojdsa” u privatno vlasništvo.

Država sada drži 19,93 odsto akcija banke, nakon što je prošlog mjeseca svoj udio smanjila na 21 odsto, u odnosu na 40 odsto iz 2007, kada je zvanični London spasio posrnulu banku, prenosi agencija Frans pres.

U spašavanje LBG tokom finansijske krize koja je počela 2007, Britanija je uložila 20,5 milijardi funti, dok je na spašavanje Rojal benk ov Skotland potrošila 45 milijardi funti.

“Uspjeli smo da smanjimo udio u LBG zahvaljujući dugoročnom ekonomskom planu i odlučni smo u namjeri da nastavimo da se krećemo tim putem, da vratimo ‘Lojds’ u privatni sektor i smanjimo javni dug”, rekao je britanski ministar finansija Džordž Ozborn, dodajući da će zvanični London u narednih 12 mjeseci prodati akcije banke vrijedne devet milijardi funti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top