Britanija: Udvostručena vrijednost kraljevske imovine

Britanska kraljevska porodica ostvaruje velike prihode od svojih nekretnina. U posljednjih deset godina udvostručena je vrijednost kraljevske imovine.

Britanski budžet prošle godine imao je 285 miliona funti profita od tih transakcija.

Kraljica Elizabeta Druga ove godine dobiće iz budžeta 6,7 odsto sredstava više nego lani, pa se zagovornici republike bune da finansiranje kraljevske porodice izmiče kontroli. Od ukupnog profita (u komercijalne svrhe) koji donose, država 15 odsto isplaćuje kraljici Elizabeti.  Vrijednost kraljičine zarade, ove godine, dostići će rekord od 11,5 milijardi funti ili 16 odsto više nego prošle godine, navodi Gardijan u analizi profita kraljevske porodice.

Kraljevske nekretnine, kojima upravlja specijalista za restauraciju Elison Nimo, obuhvataju cijeli Regent Strit i veći dio Svetog Džejmsa, Veliki Vindzor park, velika seoska imanja i dio epikontinentalnog pojasa.  Prodaja nekretnina u vrijednosti od 451 miliona funti na jakim tržištima premašila je vrijednost kupovine od 327 miliona.

Sve trgovine, pozorišta i kompanije na Vest Endu unajmljuju prostor od kraljevske porodice.  Tamo će iduće godine biti izgrađeno mnogo poslovnog prostora zbog vrlo velike potražnje za unajmljivanje objekata u tom dijelu Londona.

Najveća akvizicija kraljevskog Fonda za nekretnine bio je Šoping-park u Leičestru. To je jedan od najvećih šoping-gradova u Velikoj Britaniji.  Kupljen je zajedno sa kineskim državnim investicionim Fondom “Gingo Tri“ za 345 miliona funti i sada postoji 17 takvih šoping-centara vrijednih 1,5 milijardi funti (samo je dva odsto prostora u njima neiznajmljeno).
Kraljevska porodica iznajmljuje čak i morsko dno za vetroelektrane koje trenutno proizvode pet gigavata električne energije.  Do 2020. žele da udvostruče proizvodnju, što bi “pokrilo“ deset odsto ukupnih britanskih potreba za električnom energijom.

Zbog mogućeg razdruživanja sa Škotskom, tamošnje nekretnine kraljevske porodice biće prebačene na samostalnu organizaciju koja će upravljati imovinom vrijednom 260 miliona funti (zemljište, epikontinentalni pojas i prava na obnovljivu energiju). Kraljica u Škotskoj ima godišnje prihode koji iznose četiri odsto ukupne zarade.

Izvor: Capital.ba
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top