Britanija smanjuje socijalna davanja

Britanska vlada objavila je plan o smanjenju socijalnih davanja za 12 milijardi funti prilikom današnjeg predstavljanja budžeta.

To je prvi budžet koji su 100 odsto sastavili konzervativci u skoro 20 godina.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn objasnio je poslanicima da će ostvariti uštedu od 12 milijardi funti (17 milijardi evra) smanjenjem “socijalnih davanja” i dodatnih pet milijardi funti od utaje poreza i “neujednačenosti u fiskalnom sistemu”.

Ozborn je rekao da britanska vlada planira ukupno da uštedi 37 milijardi dolara tokom ovog mandata 2015-20 godine.

Pored smanjenja socijalnih izdataka i sređivanja fiskalnog sistema, vlada predviđa jako smanjenje troškova državne uprave.

Cilj vlade je da finansije javnog sektora budu u plusu do 2019-20, što je godinu dana kasnije nego što se predviđalo. Za godinu 2015-16 predviđa se budžetski deficit od 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ozborn je takođe najavio povećanje minimalne zarade koja će do 2020. dostići devet funti na sat, a povećanje će početi od idućeg aprila kada će biti 7,2 funti na sat.

Predstavljajući budžet u parlamentu Ozborn je rekao da je Velika Britanija “ostavila iza sebe doba neodgovornosti” i obećao da će budžet “prepoznati naporan rad i požrtvovanost britanskog naroda”.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top