Britanija se nakon Brexita okreće partnerima iz nekadašnjeg Britanskog carstva | Ekonomist

Britanija se nakon Brexita okreće partnerima iz nekadašnjeg Britanskog carstva

Britanija se sprema da pokrene proceduru izlaska iz Evropske unije, a u potrazi za novim prilikama za trgovanje ponovo se okreće partnerima iz nekadašnjeg Britanskog carstva.

Članice Commonwealtha, zajednice koja je nastala na temeljima nekadašnjeg Britanskog carstva, drže da je pravi trenutak da se u znatno većoj mjeri kapitalizuju veze uspostavljene kroz zajednički jezik i zakone.

Britanija se sprema na sklapanje trgovinskih sporazuma izvan zajedničkog evropskog tržišta, a pažnju joj je privukla nekadašnja globalna mreža, koju skeptični britanski zvaničnici u medijima označavaju izrazom “Carstvo za 21. vijeku” (“Empire 2.0”).

Commonwealth može pomoći jačanju blagostanja i sigurnost Velike Britanije i ostalih članica “u sklopu naših nastojanja da stvorimo zaista globalnu Britaniju”, poručila je premijerka Theresa May u ponedjeljak u saopštenju povodom obilježavanja Dana Commonwealtha.

Nakon 12 godina pauze ponovo je održan i sastanak ministara trgovine članice Commonwealtha, na kojem se okupilo njih više od 35, od ukupno 52.

“Pristupio nam je niz zemalja, izražavajući zabrinutost zbog mogućeg uticaja Brexita na njihovu ekonomsku poziciju”, kazala je nakon sastanka glavna sekretarica zajednice Patricia Scotland.

“Na globalnom nivou suočavamo se s realnim izazovom usporavanja aktivnosti i protekcionizma. Zato Commonwealth kao zajednica ima priliku da realizuje istinsku prednost koju takve zajednice donose”, dodala je Scotland.

Na sastanku ministara trgovine iznesen je podatak o vrijednosti trgovinske razmjene među članicama Commonwealtha od oko 600 milijardi funti (684 milijarde eura), što odgovara 15 posto globalne trgovinske razmjene. Poređenja radi, u zemljama članicama te zajednice živi trećina globalne populacije.

Okupljeni ministri razmotrili su mogućnosti uspješnog svladavanja izazova koji prijete konkurentnosti i praktične korake za podsticanje trgovinske razmjene.

“Mislim da je pravi trenutak da se Commonwealth preobrazi u novi trgovinski blok”, istakao je u izjavi za AFP ministar Šri Lanke za međunarodnu trgovinu Malik SAmarawickrama.

Predsjedavajući vijeća Commonwealtha za poduzetništvo i ulaganja Jonathan Marland podsjeća: “Britanija će iznova kreirati sve trgovinske aranžmane. S kime je lakše i bolje trgovati nego sa zemljama s kojima je već dugo povezuju bliske veze?”, naglasio je.

Malta je u jedinstvenoj poziciji da izbliza prati promjene – kao aktualna predsjedavajuća Evropske unije i Commonwealtha.

“Brexit nas je uzdrmao i to se jako osjeća”, zaključio je malteški ministar ekonomije Christian Cordona. “Ujedno je otvorio i puno prilika kojih prije nije bilo”, dodao je.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top