Britanija poziva EU na kompromis oko Brexita | Ekonomist

Britanija poziva EU na kompromis oko Brexita

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab izrazio je u utorak uvjerenost da će njegova zemlja i EU sljedeće nedjelje na summitu postići napredak po pitanju Brexita, ali je takođe ponovo uputio poziv Bruxellesu da se oko najtežih pitanju “nađu na pola puta”.

Pregovori o Brexitu su se intenzivirali uoči summita u srijedu i četvrtak sljedeće nedjelje, a evropski zvaničnici su dali prostora vjerovanju da je sporazum na dohvat ruke.

Još uvijek je, međutim, neriješeno pitanje irske granice. Samo šest mjeseci prije nego što Britanija napusti EU koji prolazi kroz najveću promjenu u trgovinskoj i spoljnoj politici u posljednjih 40 godina, obje strane pokušavaju izbjeći scenario Brexita bez sporazuma.

“Ovaj će oktobarski summit biti važna prekretnica, očekujemo da će to biti trenutak kada ćemo postići neki napredak”, kazao je Raab.

“Znalo se da će pregovori u ovoj posljednjoj fazi biti teški i baš zbog toga moramo svi biti hladne glave, odlučni i usredsređeni. Uvjeren sam da ćemo ove jeseni postići sporazum”, dodao je Raab.

Britanija bi posebno htjela postići napredak po pitanju budućih odnosa dviju strana, nakon što su prijedlozi premijerke Therese May dočekani kritikama kako u redovima vlastite stranke tako i na summitu EU-a u septembru u Austriji.


 

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top