Britanija podigla procjene za ekonomski rast u 2017. | Ekonomist

Britanija podigla procjene za ekonomski rast u 2017.

Britanska vlada podigla je procjene rasta ekonomije u ovoj godini ali i iskazala izrazitiji pesimizam u pogledu iduće tri godine, istakao je u srijedu ministar finansija Philip Hammond, predstavljajući prvi cjeloviti proračun nakon referendumske odluke o izlasku iz Evropske unije.

Predstavljajući proračun samo par nedjelja prije no što bi premijerka Theresa May trebala službeno pokrenuti proces razdruživanja, Hammond je poručio da britanska ekonomija “rastom u 2016. i dalje zbunjuje komentatore”.

“Budući da započinjemo naše pregovore o izlasku iz Evropske unije, ovaj proračun predstavlja novi korak u našem planu pripreme Britanije za svjetliju budućnost i omogućava snažnu i stabilnu platformu za te pregovore”, kazao je Hammond u britanskom parlamentu.

U 2017. britanska bi ekonomija trebalo da poraste dva posto, čime je značajno poboljšana ranija procjena iz novembra prošle godine u kojoj je rast bio projektovan u visini 1,4 posto, pokazali su podaci kancelarije za proračunsku odgovornost.

Najnovija je procjena ipak niža od one objavljene prije godinu dana u kojoj je prognozirana stopa rasta iznosila 2,2 posto. Bilo je to prije referendumske odluke o izlasku iz EU, za koju se očekuje da će pogoditi ekonomiju u godinama koje slijede.

Snižene su redom i procjene rasta ekonomije iz novembra prošle godine za 2018., 2019. i 2020. godinu.

Očekivalo se da će referendumska odluka iz juna prošle godine u kratkom roku zadati težak udarac ekonomiji, budući da je polovina britanskog izvoza usmjerena u zemlje EU. Umjesto toga, potrošači u Britaniji nastavili su snažno trošiti i time pomogli ekonomiji da ostvari rast od 1,8 posto u prošloj godini i da nadmaši sve ostale ekonomije grupe sedam najrazvijenijih, izuzev Njemačke.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top