Britanija: Lojds se rasprodaje | Ekonomist

Britanija: Lojds se rasprodaje

 London — Britanija je pribavila dodatnih 745 miliona dolara prodajom akcija bankarske grupacije “Lojds” (LBG), izjavio je britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

Udio zvaničnog Londona u banci je tako smanjen ispod 22 odsto u odnosu na 40 odsto iz 2007, kada je država spasila posrnulu banku, javlja Rojters.

“Uz ovih 500 miliona, do sada smo ukupno povratili devet milijardi funti i taj novac koristi se za otplatu našeg javnog duga”, rekao je Ozborn.

U spasavanje LBG, tokom finansijske krize koja je počela 2007. godine, Britanija je uložila 20,5 milijardi funti, dok je na spasavanje Royal bank of Skotland potrošila 45 milijardi funti.

Krajem prošlog mjeseca, “Lojds” je saopštio da je u 2014. ostvario prvi godišnji profit od 2008. Banka je prošle godine evidentirala zaradu nakon oporezivanja od 1,12 milijardi funti u odnosu na neto gubitak od 838 miliona funti iz 2013.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top