Britanija i Norveška grade podmorski energetski kabl

Britanija i Norveška grade podmorski energetski kabl

Velika Britanija i Norveška su dogovorile povezivanje energetskih mreža preko najdužeg podmorskog interkonektora takve vrste na svijetu, koji će obezbijediti struju za skoro 750.000 britanskih domaćinstava.

Najveći britanski snabdjevač energijom National Grid i norveška kompanija Statnett su potpisali ugovor o vlasništvu, koji označava početak gradnje interkonektora u dužini od 730 kilometara.

Dvosmjerni električni kabl, čiju će gradnju u vrijednosti od dvije milijarde eura finansirati vlade dveju država, biće kapaciteta od 1,4 GW i ići će od britanskog grada Blit do norveškog grada Kvildal, dok je završetak ovog projekta planiran za 2021. godinu.

Pomenuti ugovor sa Norveškom će britanskim domaćinstvima donijeti uštedu u visini do 3,5 milijardi funti u trajanju od 25 godina, jer će Britanija uvoziti jeftiniju struju, prema procjenama britanskog energetskog regulatora Ofgema.

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top