Britanija i Argentina u trci za folklandskom naftom | Ekonomist

Britanija i Argentina u trci za folklandskom naftom

 Lopndon/Bueons Ajres — Britanske istraživačke kompanije Premijer oil plc i “Folkland oil end gas ltd” otkrile su naftu i gas u vodama sjeverno od Folklandskih ostrva u polju Zebedi.

Kompanije navode da su rezultati istraživanja nadmašili očekivanja. Vlada Argentine je odmah potom zaprijetila da će pokrenuti sudski postupak u cilju utvrđivanja legalnosti istraživanja i bušenja u tom području, navodi britanska televizija Skaj.

Licencu za istraživanje u datoj oblasti, pored Folkland oila (40 odsto) i Premijer oila (36 odsto), ima i kompanija Rokhoper eksplorejšn (24 odsto). “Ovo je fantastičan početak 2015. i pruža rani dokaz da basen sjevernih Folklanda ima značajan potencijal”, izjavio je izvršni direktor Rokhopera, Semjuel Mudi.

Argentina, kako navodi britanska televizijska kuća, kako se i očekivalo, nije srećna zbog istraživačkih aktivnosti u blizini ostrva, što dodatno podgrijava tenzije u vezi spornog vlasništva nad njima.

Argentinski sekretar za odnose sa Folklandima, Danijel Filmus, rekao je za argentinsku agenciju Telam da će Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za planiranje pokrenuti zajedničku parnicu protiv istraživanja nafte i gasa u području ostrva.  “Nova naftna platforma stigla je u vode ostrva u pokušaju da pronađe ugljovodonike u toj oblasti, što nosi ogromne ekološke rizike. Želimo da vlasnike kompanija izvedemo pred sud prema argentinskim zakonima i međunarodnoj regulativi”, rekao je Filmus.

Argentina tvrdi da je vađenje nafte u vodama Folklandskih ostrva nezakonito, a ambasada Argentine u Londonu je u novembru 2013. saopštila da se lideri britanskih kompanija suočavaju sa zatvorskom kaznom do 15 godina i finansijskom kaznom u vrijednosti 1,5 miliona barela nafte, kao i sa konfiskacijom opreme za bušenje i oduzimanjem već izvađene nafte.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je osporilo tvrdnje Argentine i navelo da “britanska vlada nedvosmisleno podržava pravo naroda Folklandskih ostrva da koristi svoje prirodne resurse radi svoje ekonomske koristi”.

Folklandska ostrva pod upravom su britanske krune, ali na njih polaže pravo i Argentina. Na referendumu iz 2013. godine 99,8 odsto građana Folklanda izjasnilo se da žele da njihova domovina ostane britanska prekomorska teritorija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top