Britanija: Država spašava Lloyds banku | Ekonomist

Britanija: Država spašava Lloyds banku

Britanska vlada smanjila je udio u Lojds benking grupi na ispod 14 odsto, u nastojanju da povrati 20,5 milijardi funti (32 milijarde dolara).

Toliko su poreski obveznici morali da potroše kako bi spasili banku tokom globalne finansijske krize, javlja njujorška agencija Blumberg.

Smanjenjem udjela na 13,99 odsto sa 14,98 odsto od 16. jula, vlada u Londonu je povratila gotovo 14 milijardi funti, navodi se u saopštenju britanskog ministra finansija Džordža Ozborna.

Britanska vlada je u decembru posjedovala 24,9 odsto akcija u Lojdsu, kada je ministarstvo finansija pokrenulo proceduru smanjenja vlasničkog udjela u fazama.

Lojds banka je prošle nedjelje saopštila da je u prvom polugođu ostvarila profit od 1,2 milijarde funti, što je ispod očekivanja analitičara i posljedica je kazne od 1,4 milijarde funti zbog nezakonitih praksi banke u prodaji polisa osiguranja.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top