Britanija dobila telekom giganta | Ekonomist

Britanija dobila telekom giganta

London — Kompanija Britiš Telekom (BT) objavila je kupovinu britanskog mobilnog operatera EE od Oranža i Dojče telekoma za 12,5 milijarde funti (16,7 milijardi eura).

Ovim preuzimanjem će u Britaniji nastati gigant u sektoru komunikacija koji pokriva fiksnu i mobilnu telefoniju, širokopojasni internet i tv.

Da bi finansirao pomenutu kupovinu, o kojoj se pregovora od decembra, britanska multinacionalna telekomunikaciona kompanija će pristupiti dokapitalizaciji u vrijednosti jedne milijarde funti (1,34 milijarde eura), prenio je danas Rojters.

Kako izvještava britanski javni servis Bi-Bi-Si, postojeći akcionari EE-a, Oranž i Dojče Telekom će prodati 100 odsto svojih akcija, s tim što će dobiti udio od 12 odsto u novoj grupi BT-EE i jedno mjesto u upravnom odboru, dok će Oranžu pripasti udio od četiri odsto, koji neće smjeti da proda u periodu od 12 mjeseci.

Finansijska transakcija treba da bude okončana do marta 2016. godine, pri čemu će Oranž dobiti u gotovini oko 3,4 milijarde funti (4,6 milijardi eura) a Dojče telekom 4,6 milijardi funti (6,15 milijardi eura), a ostatak će biti plaćen u akcijama nove grupe.

EE je formiran 2010. godine spajanjem poslovnih jedinica Oranža i Dojče telekoma u Velikoj Britanij u sektoru mobilne telefonije: Oranž UK i Ti-Mobajl UK.

Firma je zabilježila promet od 6,3 milijarde funti u 2014. godini, zapošljava oko 13.000 ljudi i ima mrežu od 580 prodajnih mjesta. EE ima više od 30 miliona klijenata u sektoru mobilne telefonije, širokopojasnog interneta i na veleprodajnom tržištu.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top