Britanci preuzimaju austrijski Duropack

Britanci preuzimaju austrijski Duropack

Britanski proizvođač ambalaže DS Smith postigao je dogovor s investicionom kompanijom One Equity Partners o kupovini austrijskog Duropacka za oko 300 miliona eura.

Transakcija bi trebalo da pomogne britanskom proizvođaču ambalaže od od valovitog kartona, recikliranog papira i plastike da nastavi širenje i na jugoistočnu Evropu.

“Glavni razlog je poslovanje Duropacka u Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Bosni, Sloveniji i Makedoniji, gdje je DS Smith prisutan tek u ograničenom obimu ili uopšte nije zastupljen, a Duropack ima vrlo jaku tržišnu prisutnost”, kazao je finansijski direktor Adrian Marsh za Reuters.

Austrijska kompanija je u Hrvatskoj prisutna preko grupe Belišće koju je u cjelosti preuzeli 2012. godine.

DS Smith, čiji su klijenti Procter & Gamble, Nestle i Unilever, saopštio je da će akviziciju finansirati iz postojećih sredstava i da će odmah povećati zaradu po dionici.

U britanskoj firmi očekuju da će akvizicija, koju moraju još da odobre tijela za zaštitu tržišne utakmice, biti završena u drugom tromjesečju ove godine. Dodaju i da očekuju uštede troškova kroz sinergijski efekat od 12 miliona eura u roku od tri godine.

Analitičari JP Morgan Cazenovea kazali su da je predložena akvizicija ima strateški prizvuk i povoljnu cijenu.

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top