Brisel ponudio prelazni period Londonu | Ekonomist

Brisel ponudio prelazni period Londonu

Evropska unija odlučila je da ponudi Britaniji 21-mjesečni tranzicioni period nakon “Brexita” naredne godine, tokom kojeg će London da zadrži “status kvo” članstva u EU bez prava glasa, rekli su zvaničnici.

Ministrima je bilo potrebno dva minuta da usvoje zajednički stav, čiji su nacrt ponudili zvaničnici, rekla je Sabine Vejand, zamjenik glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea.

“‘Status kvo’ tranzicioni period bez institucionalne zastupljenosti, od datuma ‘Brexita’ do 31. decembra 2020. godine”, objavila je ona na “Twitteru”.

Zamjenik bugarskog premijera Ekaterina Zaharijeva rekla je da su ministri EU dali “jasan mandat” po svojim zahtjevima za tranzicioni period, od 30. marta 2019. godine do 31. decembra 2020. godine.

Prema njenim riječima, zakoni EU biće primjenjivani u Britaniji tokom tog perioda, ali London neće imati učešća u institucijama EU niti u procesu donošenja odluka.


 

Izvor: GdeInvestirati/Srna

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top