Brisel i Velika Britanija započinju pregovore o cijeni Bregzita | Ekonomist

Brisel i Velika Britanija započinju pregovore o cijeni Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej će u srijedu 29.marta zvanično proglasiti izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora.

Nakon zvanične najave početka Bregzita, započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja-članica Evropske unije. Brisel želi da ispostavi kao račun Velikoj Britaniji, a već se spominje suma od 60 milijardi eura.

Velika Britanija svake nedjelje uplaćuje u Brisel 350 miliona funti. To navodno rasipanje novca, zagovornici Bregzita su, tokom kampanje za referendum o izlasku iz EU, svakodnevno kritikovali. To je podatak koji se zadržao, iako su se zagovornici EU žalili da ta svota ne uzima u obzir popust koji imaju Britanci, niti to koliko zemlja dobija iz briselskih blagajni.

Premijerka Tereza Mej interpretira odluku glasača koji su podržali Bregzit na sljedeći način: „Vjerujem da su oni vrlo jasno pokazali da ne žele da i dalje, godinu za godinom, plaćaju enormnu svotu za Evropsku uniju.“ Njena vlada i Gornji dom Parlamenta angažovali su pravnike da provjere pravno stanje i – došli su do sljedećeg zaključka: čim Velika Britanije istupi iz EU, ona više nije obavezna da plaća nijednu jedinu funtu Evropskoj uniji.

Ukoliko London ne podmiri račun za izlazak iz Unije, Evropska unija u cjelini ili zemlje-članice pojedinačno, mogle bi da ga tuže. Velika Britanija je trenutno, nakon Njemačke, drugi najveći neto-platiša u Evropskoj uniji.

Sukob oko novca će najvjerovatnije biti tema tek na samitu Evropske unije krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top