BRIKS zemlje razmatraju uvođenje sopstvene kriptovalute

Finansijski komitet BRIKS-a razmatra zajedničku virtuelnu valutu koju bi koristile države članice ovog bloka, izjavio je direktor Ruskog investicionog fonda Kiril Dimitriev.

Tokom BRIKS samita u Siamenu, Dimitriev je rekao novinarima da bi Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika mogle da razviju sopstveni alternativni metod plaćanja.

“Iako je u fokusu mogućnost poravnanja u nacionalnim valutama, kriptovalute se takođe razmatraju kao jedan od načina plaćanja”, objasnio je Dimitriev.

On dodaje da bi kriptovalute mogle da zamijene američki dolar i druge valute koje se koriste kao sredstvo plaćanja među državama.

Zemlje BRIKS-a već su razmatrale mogućnost prelaska na lokalne valute u međusobnoj trgovini, pri čemu vodeću ulogu trenutno ima kineski juan, dok bi Nova razvojna banka (NDB) bila ključni igrač u tom procesu.

Direktor NDB Kundapur Vaman Kamat izjavio je da banka namjerava da plasira 4 milijarde dolara pozajmica u narednoj godini, kao i da je u planu davanje kredita za projekte u privatnom sektoru. On je na sastanku sa korporativnim šefovima zemalja BRIKS-a naveo i da se nada da će krediti biti plasirani u lokalnim valutama “kako bi se napravio otklon od tiranije ‘čvrstih’ valuta”.


 

Izvor: RT

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top