BRIKS osniva novu razvojnu banku

Moskva — Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma o Novoj razvojnoj banci, koju osnivaju zemlje BRIKS.

Dokument je danas objavljen na zvaničnom sajtu pravnih informacija, prenio je Tas.

Sporazum je potpisan 15. jula 2014. godine u Brazilu i predviđa da zemlje BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), osnuju Novu razvojnu banka za finansiranje infrastrukturnih projekata i projekata održivog razvoja u zemljama BRIKS i zemljama u razvoju.

Osnivači banke su zemlje BRIKS, sa posebnim pravima koje neće imati druge članice banke. Konkretno, predsjednik banke će biti biran isključivo iz jedne od zemalja-osnivača, a zatim će se rotirati. Ključne odluke u organima upravljanja će se donositi većinom glasova zemalja osnivača.

U organizaciji su predviđena tri nivoa korporativnog upravljanja – upravni odbor, savjet direktora i predsjednik.

Prvi predsjednik treba da bude predstavnik Indije, prvi predsjednik savjeta direktora – predstavnik Brazila, a prvi predsjednik upravnog odbora – predstavnik Rusije. Kako je ranije televiziji Rosija 24 rekao zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak, prvi predsjednik upravnog odbora banke BRIKS biće ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Osnivački kapitil banke biće 100 milijardi dolara, proporcionalno raspoređen među učesnicama.

U ministarstvu finansija Rusije procjenjuju da će Nova razvojna banka početi da radi do kraja ove godine, a pun kapacitet će dostići za četiri do pet godina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top