BRIKS banka dobila prvog predsjednika | Ekonomist

BRIKS banka dobila prvog predsjednika

Nju Delhi/Moskva — Direktor Nove razvojne banke (NRB), koju su osnovale zemlje BRIKS je predsjednik najveće indijske privatne banke ICICI, Kundapur Vaman Kamat.

Kamat je prethodno bio jedan od direktora indijske softverske kompanije Infosis (Infosys), prenosi agencija Tas.

Banka sa početnim kapitalom od 50 milijardi dolara, koja se smatra takmacem Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ima za cilj finansiranje razvojnih projekata u zemljama BRIKS (Brazil, Indija, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika).

Indija se nada da će NRB podmiriti njene velike potrebe za finansiranjem infrastrukture.  “NRB će odobravati sredstva za infrastrukturne i održive razvojne projekte u BRIKS i drugim ekonomijama u usponu, kao i zemljama u razvoju, da bi doprinijela postojećim naporima finansijskih institucija u cilju globalnog privrednog rasta i razvoja”, saopštila je indijska vlada.

Zemlja sa najvećim osnivačkim ulogom u banci biće Kina (41 milijardu dolara), zatim Brazil, Indija i Rusija sa po 18 milijardi dolara i JAR sa pet milijardi.

Rusko Ministarstvo finansija se nada da će NRB, čije će sjedište biti u Šangaju, početi sa radom do kraja godine i prognozira da će banka pun kapacitet dostići za četiri do pet godina.

Grupa BRIKS osnovana je 2010. i njene članice čine oko 40 odsto svjetskog stanovništva sa ekonomijom od oko 16 biliona dolara. Rusija je početkom aprila preuzela predsjedavanje BRIKS-om od Brazila.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top