Bruegel: Brexit će Britaniju koštati 30.000 poslova u bankarskom sektoru | Ekonomist

Bruegel: Brexit će Britaniju koštati 30.000 poslova u bankarskom sektoru

Odluka Ujedinjenog Kraljevstva da napusti Evropsku uniju mogla bi da natjera klijente da svoje poslove vrijedne 1.8 triliona eura presele na kontinent. To je zaključak briselske istraživačke grupe Bruegel, što bi stavilo pod znak pitanja 30.000 radnih mjesta. Sredstva koja bi mogla biti prebačena čine 17% ukupnog bankarskog sistema Ujedinjenog Kraljevstva, stoji u Bruegelovom izvještaju objavljenom danas.

Na osnovu ispitivanja učesnika na tržištu, istraživači procjenjuju da 35% ukupnog bankarskog prometa u Londonu može biti pripisano poslovanju s klijentima iz Evropske unije. Finansijske firme će morati da taj posao presele unutar trgovniskog bloka nakon što UK napusti EU 2019. godine, što bi označilo kraj tzv. pasporting prava, u skladu s kojim su kompanije mogle da glatko opslužuju jedinstveno evropsko tržište iz svojih centrala u Londonu. Banke, kao i njihovi klijenti, najviše strahuju od “cliff edge” scenarija, po kome će svaki pristup tržištu biti prekinut dvije godine nakon Brexita.

Da bi se sačuvale od takve situacije, banke i njihovi klijenti već razgovaraju s evropskim regulatorima o uspostavljanju novih baza unutar EU, a očekuje se da će proces preseljenja početi u roku od nekoliko nedjelja od momenta otpočinjanja Brexit pregovora u martu. Londonske firme će u nove baze unutar EU najvjerovatnije morati da presele 10.000 zaposlenih, dok bi se isto moglo desiti i sa dodatnih 18.000 do 20.000 ljudi, koji nisu direktno vezani za bankarske poslove, kao što su pravnici, konsultanti i računovođe.

Bruegelove analize su čak i konzervativne u procjenama, imajući u vidu da TheCityUK (lobi grupa) predviđa selidbu 35.000 radnih mjesta, odnosno 70.000 uključujući indirektno povezane poslove. Glavni izvršni direktor London Stock Exchange grupe, Ksavijer Rolet, izjavio je da će UK najvjerovatnije ostati bez ukupno 232.000 radnih mjesta.

Prema izvještaju TheCityUK grupe, britanski finansijski sektor godišnje ostvari 205 milijardi funti prihoda i zapošljava 1.1 milion ljudi. Ako bi se evropsko finansijsko tržište, trenutno s centrom u Londonu, fragmentiralo u 27 EU država, cijene kredita bi vjerovatno porasle, jer bi banke pokušale da nadoknade svoje troškove, a to bi EU domaćinstva i korporacije koštalo između 6 i 12 milijardi eura godišnje — stoji u Bruegelovom izvještaju.

 

Izvor: Bloomberg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top