brexit

Brexit: Britanci napuštaju tržište, Tereza Mej postavila ultimatum Uniji

Vlada Velike Britanije potvrdila je nakon višemjesečne ćutnje i izbjegavanja konkretnih odgovora da istupa sa jedinstvenog tržišta, pokazujući istovremeno da ima velike apetite.

Nakon što je u Donjem domu britanskog parlamenta ministar inostranih poslova Filip Hemond najavio kako će njegova zemlja, tokom procesa Brexita, istupiti iz jedinstvenog evropskog tržišta, isto je potvrdila premijerka Tereza Mej u dugo najavljivanom govoru o strategiji britanske vlade povodom brexita.

Mej je poručila da Velika Britanija ne može da ostane dio evropskog jedinstvenog tržišta, budući da bi to značilo da uopšte ne bi napustila EU.

Njena zemlja će, kako je najavila, stvoriti novo i jednako partnerstvo sa EU i neće pokušavati da ostane pola u, a pola van Unije.

“Bez djelimičnog članstva u EU, pridruženog člana EU ili bilo čega što nas ostavlja pola u, pola van”, rekla je Mej, prenio je BBC.

Ona je dodala da Velika Britanija ne namjerava da usvoji model partnerstva koji s EU imaju Švajcarska ili Norveška.

Velika Britanija, kako je istakla Mej, želi da s drugim evropskim zemljama ima što slobodnije trgovinske odnose.

“Želimo da kupujemo vaše proizvode, da vam prodajemo naše, trgujemo s vama što je slobodnije moguće, i da sarađujemo kako bismo svi bili bezbjedniji, sigurniji i prosperitetniji kroz neprekidno prijateljstvo”, rekla je Mej.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top