Brendirani crnogorski pršut uskoro na tržištu | Ekonomist

Brendirani crnogorski pršut uskoro na tržištu

Nedavno forimirani klaster “Crnogorski pršut” uskoro bi na tržištu trebalo da predstavi i istoimeni prvi brendirani proizvod koji će, kako su saopštili proizvođači, odlikovati smanjen salinitet, minimalna starost godinu dana, kao i visok kvalitet proizvodnje.

Koordinator u klasteru i sekretar Privrednog kluba Cetinja Ilija Ševaljević ukazuje da je klaster „Crnogorski pršut“ osnovan na Cetinju i čine ga neki od najvećih proizvođača pršuta iz Prijestonice -preduzeća „Martex“ , „Interproduct“ , „Mianja“ , „Zrnožit“ i „Montstate“, „DDR Comerce“ ,„Nani Prom“ i „SNJGornič“, koji proizvode skoro 300 hiljada komada pršuta godišnje, što predstavlja skoro 80 odsto ukupne proizvodnje pršute u Crnoj Gori.

“Ciljevi koje klaster nastoji da ostvari su odbrana interesa geografske oznake Crnogorskog pršuta, osiguranje kvaliteta geografske oznake i upravljanje oznakom kvaliteta, promocija i upravljanje lancem snabdijevanja Crnogorskog pršuta, stvaranje uslova za stabilnu proizvodnju i plasman Crnogorskog pršuta, unapređenje proizvodnje i usklađivanje proizvodnog procesa sa zahtjevima definisanim savremenim standardima proizvodnje, stručno usavršavanje članova Udruženja iz područja tehnlogije proizvodnje, higijene proizvodnje, marketinga i investiranja, definisanje politike promocije, definisanje uslova stavljanja proizvoda na tržište, definisanje strategije upravljanja količinama zaštićenog proizvoda, podsticanje razvoja i rasta članova kao i međusobne saradnje i zajedničkog nastupa na domaćem i inostranom tržištu”, navodi Ševaljević i podsjeća da je u toku proces dobijanja brenda Crnogorski pršut.

Na Cetinju se najviše proizvodi “Njeguški pršut”, oko 30 odsto.

“Njeguški pršut je u želji da zaštiti svoje članove i iskoristi pogodnosti geografske oznake kvaliteta javno istakao namjeru da će svaku zloupotrebu imena ‘Njeguški pršut’ pravno procesuirati. Stoga ostali proizvođači pršuta iz Crne Gore a pogotovo sa Cetinja gdje je i najveća koncentracija, su prinuđeni da svoje proizvode plasiraju pod drugim imenom”, pojašnjava Ševaljević.

On je naveo kako će novi proizvod zadovoljavati visoke evropske standarde bezbjednosti hrane i biće konkurentan na domaćem i inostranom tržištu.


Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top