Bregzit će Britaniju koštati 40 milijardi eura godišnje | Ekonomist

Bregzit će Britaniju koštati 40 milijardi eura godišnje

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije koštaće taj blok do 40 milijardi eura godišnje, a najteže će pogoditi upravo Veliku Britaniju, dok će od svega toga profitirati Rusija i Kina, piše u studiji njemačkog udruženja Bertelsmann.

Izlazak iz EU bez sporazuma koštao bi Veliku Britaniju 57 milijardi eura godišnje, odnosno približno 876 eura po stanovniku, pokazuje istraživanje, prenose agencije, a javlja Al Jazeera Balkans.

Ukupno bi zemlje EU, bez Velike Britanije, takav ishod koštao 40 milijardi eura, pri čemu bi na najvećem gubitku bile izvozno orijentisane zemlje, poput Njemačke i Francuske, navedeno je u istraživanju.

Za Njemačku bi izlazak Velike Britanije bez dogovora značio smanjenje vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo deset milijardi eura godišnje, odnosno 115 eura po stanovniku, izračunali su u tom udruženju.

Godišnji gubitak Francuske iznosio bi osam milijardi eura, a upola manje od tog iznosa godišnje će gubiti Italija.

Istraživanje, takođe, pokazuje da bi određene zemlje van Evrope mogle imati koristi od istupanja Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Tako bi Sjedinjene Američke Države mogle biti na dobitku 13 milijardi eura, u Kini bi plus mogao iznositi pet milijardi eura godišnje, dok bi Rusija mogla profitirati 260 miliona eura godišnje.

Uređeni Bregzit znatno bi ublažio negativne efekte, pri čemu se gubici uglavnom pripisuju carinskim nametima i smanjenoj konkurentnosti u EU, uz negativne posljedice po cijene i plate.

Na nivou EU gubitak bi, prema takvom scenariju, iznosio 22 milijarde eura.

U slučaju Velike Britanije gubitak bi bio sveden na 32 milijarde eura, dok bi njemački bio prepolovljen, na pet milijardi eura.

– Bregzit negativno utiče na evropske lance vrijednosti. Poskupljuje trgovinu unutar Evrope, pa bi trgovina s ostatkom svijeta mogla postati atraktivnija – konstatuje Dominik Ponatu iz Bertelsmanna.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top