BREGZIT: 5.000 britanskih bankara ostaje bez posla | Ekonomist

BREGZIT: 5.000 britanskih bankara ostaje bez posla

Oko 5.000 radnih mjesta u bankarskom sektoru biće izmješteno iz Britanije ili otvoreno u inostranstvu do marta 2019. godine zbog Bregzita, što je upola manje od cifre prognozirane prije šest mjeseci, rezultati su Rojtersove ankete u kojoj su učestvovale finansijske institucije.

Sedamdeset i šest kompanija, od ukupno 119 koliko je učestovalo u anketi, tvrdi da će morati da prebaci zaposlene ili restrukturira svoje poslovanje zbog Bregzita, koji bi trebalo da se dogodi u martu 2019. godine, podsjeća britanska agencija.

Dvadeset i devet kompanija smatra da Bregzit neće imati uticaj na njihovo poslovanje, dok preostale još uvek razmatraju dalje planove.

Rojters je na adrese 164 banke, investitora koji upravljaju aktivama, privatnih investicionih kompanija, osiguravajućih kuća koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu, uputio pitanje vezano za njihove planove o potencijalnom prebacivanju zaposlenih zbog Bregzita, pri čemu je odgovore poslalo ukupno 119 firmi.

Šezdeset i pet organizacija dostavilo je podatke o broju zaposlenih koje trenutno imaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji, prema tim podacima, iznosi 477.010.

Od tog broja, čak 359.357 je zaposleno u bankama, 105.534 u osiguravajućim kućama, a 12.119 su menadžeri aktiva i oni koji rade u privatnim investicionim kompanijama.

Četrdeset i osam kompanija koje nisu dostavile detalje o planovima za Bregzit zajedno zapošljavaju najmanje 375.606 ljudi, navodi britanska agencija.


 

Izvor: Večernje novosti/agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top