BP: Sve sadnice malina prodate

Godinu i po nakon što je Biotehnički Centar iz Bijelog Polja počeo projekat „Razvoj jagodičarskog voća u Crnoj Gori“, već ima gotovog sadnog materijala za malinu. Sve sadnice već su prodate i biće isporučen početkom novembra poznatom kupcu, kazao je Radiju Crne Gore direktor Biotehničkog centra Dejan Zejak.

Riječ je o privatnoj ustanovi koja je 2016.u saradnji sa gazdinstvom Popović iz Rasova započela proizvodnju jagodastog voća.

Otpočinjanju projekta prethodila je saradnja sa stručnjacima iz Velike Britanije, Švajcarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i Fitosanitarnom upravom i Biotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore u čijim labaratorijama su urađene agrohemijske i fitopatološke koje su pokazale da odabrana parcela odgovoara namjeni-proizvodnji sadnog materijala jagodastog voća.

„Rasadnik, koji je jedan od prvih ovakvog tipa kod nas formiran je u Rasovu na površini od 0,5 ha kvalitetnog zemljišta na nadmorskoj visini od oko 620 m.n.v. Prije same sadnje matičnih biljaka maline prethodile su agrotehničke mjere – uništavanje korova totalnim herbicidom, frezanje, meliorativno đubrenje, kalcifikacija, izrada sistema navodnjavanja, odvodnjavanja, jesenje oranje…“, istakao je Zejak.

Prema njegovim riječima, Biotehnički centar je tokom ljeta 2016.  uspostavio saradnju sa renomiranim  institutom Džejms Haton iz Velike Britanije, koji postoji više od 95 godina, upošljava 600 ljudi i ima godišnji budžet od 30 miliona funti.

Od tog instituta dobijeno je ekskluzivno pravo za Crnu Goru korišćenje i umnožavanje jedne od vodećih sorti maline „GlenAmple“ čime je Biotehnički Centar postao među prvima u Regionu a Crne Gora jedna od 21 zemlje u svijetu sa kojima taj institut sarađuje.


 

Izvor: Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore (Rtcg)

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top