"Botovi" muče Amazon

“Botovi” muče Amazon

Kompanija “Amazon” je riješila da stane na put “botovima” i pročisti komentare i ocjene proizvoda koje nudi kupcima širom svijeta preko svoje onlajn prodavnice.

Advokatski tim kompanije pokrenuo pred sudom u američkoj saveznoj državi Vašington postupak protiv četiri sajta BuyAmazonReviews.com, BuyReviews.net, BuyReviewsNow.com. i BuyAzonReviews.com, zbog toga što omogućavaju proizvođačima da “friziraju” ocjene svojih proizvoda na Amazonu.

Kako se navodi u tužbi, prodajom dirigovanih opisa i ocena proizvoda, ti sajtovi “krše više zakona i nelegalnim poslovnim praksama narušavaju povjerenje kupaca i integritet kompanije Amazon”.

“Amazon aktivno prati sve opise i ocjene za koje se sumnja da su lažni, da dovode u zabludu ili da nisu autentični. Međutim, naša praksa u nekim slučajevima nije dovoljna i to nas je primoralo da posegnemo za rješenjem na sudu. Uprkos velikim naporima da se ovakvo ponašanje suzbije, na internetu se stvara čitav nezdravi ekosistem koji se koristi kako bi zatrpavao sajtove ocjenama proizvoda koje nisu autentične”, navodi se u tužbi.

Amazon precizira da sajtovi za cijenu od 19 do 22 dolara po opisu nude proizvođačima garantovanu ocenu od pet zvezdica i brojne pozitivne kritike proizvoda koje se šalju sukcesivno, kako ne bi bile sumnjive.

Takođe, neki od ovih sajtova u dogovoru sa svojim klijentima lažiraju kupovinu i dobijaju prazne kutije posredstvom Amazona kako bi dobili oznaku “verifikovani kupac”.

“Optuženi dovode klijente Amazona u zabludu, narušavaju brend Amazona i tako ostvaruju profit za sebe i za mali broj nepoštenih preprodavaca i proizvođača”, navodi se u tužbi.

Tuženi sajtovi odbacuju navode Amazona i tvrde da “prosto pomažu preprodavcima da se povežu sa kupcima, koji su spremni da izdvoje vreme i ocijene njihove proizvode”.

“Ne prodajemo lažne ocjene, ali pružamo klijentima objektivna i iskrena mišljenja o proizvodima. U tome nema ničeg ilegalnog”, kaže vlasnik sajta buyamazonreviews.com.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top