Bosanac u Australiji živi od tužbi protiv velikih kompanija | Ekonomist

Bosanac u Australiji živi od tužbi protiv velikih kompanija

Milorad Trkulja, državljanin Australije porijeklom iz Bosne, materijalno je sebe obezbijedio možda i do kraja života, a sve to zahvaljujući tužbama, najviše onim protiv velikih kompanija. On je naime, dobio spor protiv Google i Yahoo, a odštete su mu isplaćivali i neki drugi, poput sveštenih lica.

Da je ostao u Bosni, odakle je porijeklom, pitanje je da li bi sve to uspio, ali kao državljanin Australije, ipak, jeste.

Na čelu melburškog podzemlja je Milorad Trkulja iz Kukolja kod Srpca – ali samo ako potražite na Google-u. Kako se tu našao, pretraživači mu nisu odgovorili.

Uz potvrdu Federalne policijske agencije Australije da nikada ni za jedno djelo nije kažnjavan, dobio je presude protiv Google-a i Yahoo-a.

“To je za mene uvreda časti i ja sam otišao kod mojih pravnika. Poslali smo pismo Google-u, Yahoo-u i Microsoft-u da izbace moju sliku i da mi daju podatke ko je to postavio pa ću ja da tužim tu osobu, a ne Google i Yahoo. Međutim, odgovor je bio samo da mi nećemo da radimo ništa”, izjavio je Trkulja.

“Šest članova porote presudilo je da Google plati 350.000, a Yahoo se sam predao i platio 241.000 dolara za uvredu i klevetu. Uklonjeni su sporni tekstovi s pretraživača, ali ne i fotografije”. Zbog čega Trkulja pokreće novu tužbu.

A kao prvi primjer građanina koji je dobio na sudu ove velike kompanije završio je u udžbenicima Oksforda. Međutim, nije isključeno da neće i njih tužiti.

“Ovo što piše ovdje, to su pisale sve novine svijeta i to je u redu. Ali ova knjiga nije mogla da se štampa sa mojom slikom bez moga odobrenja”, rekao je Trkulja.

Na pitanje hoće li i njih da tuži, Trkulja je odgovorio: “Kad se vratim, vidjeću s mojim advokatima može li se tu uzeti koji dolar”.

Veliku svotu dolara prošle godine uzeo je i nekadašnjem mitropolitu australijsko-novozelandskom Irineju, čije je svjetovno ime Mirko Dobrijević. Podnio je tri tužbe za klevetu jer je Dobrijević javno rekao da se Trkulja bavi vradžbinama i nazvao ga antihristom.

“On je došao na suđenje 6.12. 2016. godine na prvo ročište i onda su njihovi advokati ponudili jednu lijepu svotu novca i ja sam savjetovan da to prihvatim i povučem sve tužbe. Ja sam ih povukao, a vladiku smo istjerali iz Australije”, rekao je Trkulja.

Međutim, Trkulja u Australiji ne živi samo od naplate tužbi. Radi kao estradni menadžer, a vičan je i gledanju u karte.

 

Izvor: Nova Ekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top