Bojkot južnokorejskih proizvoda u Kini | Ekonomist

Bojkot južnokorejskih proizvoda u Kini

Mediji u istočnoj Aziji ovih dana preplavljeni su izvještajima da je na pomolu novi trgovački rat motivisan vojnopolitičkim dešavanjima.

Kineska vlada, naime, naložila je 20 najvećih državnih putničkih agencija u toj zemlji da obustave grupne ture za Južnu Koreju nakon što je ranije ove nedjelje potpisan ugovor između privatne južnokorejske kompanije “Lote” i vlade u Seulu o razmjeni zemljišta, čime je otvoren put za stacioniranje baterije američkog antiraketnog sistema THAAD na njenoj teritoriji.

Protivraketni sistem THAAD trebalo bi da bude raspoređen u Južnoj Koreji tokom ljeta i prvenstveno je namijenjen ublažavanju opasnosti koja toj zemlji i američkim bazama na njenoj teritoriji prijeti od sjevernokorejskih balističkih raketa.

On, međutim, u svom sastavu sadrži moćne radare koji mogu da vide duboko u kinesku teritoriju, zbog čega ih Peking doživljava kao prijetnju za svoju bezbjednost.

Moguće posljedice bojkota

Prošle godine obim razmjene između Kine i Južne Koreje je iznosio 124 milijardi dolara.

Kina je najveći strani trgovački partner Južne Koreje. Na nju otpada čak četvrtina južnokorejskog izvoza, a proizvodi izrađeni južno od 38. paralele na Korejskom poluostrvu koji imaju najbolju prođu na kineskom tržištu su TV ekrani, kompjuteri, poluprovodnici, petrohemijski proizvodi i djelovi za automobilsku industriju.

S druge strane, petina uvoza u pedesetmilionsku Republiku Koreju dolazi iz Kine. Prošle godine Južnu Koreju posjetilo je osam miliona kineskih turista, što je 46 odsto od ukupnog broja od 17,2 miliona stranaca koji su ušli u tu zemlju.

Južna Koreja je u Kini popularna kao destinacija za šoping i medicinski turizam i kao kolijevka popularne kulture koja diktira nove trendove kroz TV serije i pop muziku.

Statistike pokazuju da jedan kineski turista prosječno potroši čak 2.400 dolara pri posjeti Južnoj Koreji. Sa obzirom na to da je oko 40 odsto kineskih turista prošle godine pristiglo u Republiku Koreju kroz grupne ture, a da u najmnogoljudnijoj zemlji planete počinje i bojkot južnokorejskih proizvoda kao što su nosači zvuka i roba široke potrošnje, turistički radnici u Seulu strahuju da bi ove godine broj kineskih posjetilaca mogao da se prepolovi, što bi onda južnokorejske hotelijere i druge ugostitelje, te prodavce odjeće, kozmetike, hrane i suvenira moglo da košta blizu deset milijardi dolara.

Pojedinačno, dosadašnjim kineskim sankcijama najteže je pogođen južnokorejski konglomerat “Lote”, koji je pristao da vladi u Seulu ustupi prostrani golf teren u svom vlasništvu u mjestu Sengdžu za postavljanje baterije američkog THAAD, u zamjenu za zemljište u vlasništvu vojske u gusto naseljenoj provinciji Gjongi koja okružuje prestonicu Seul.

Poslovnice tog južnokorejskog giganta, koji zapošljava preko 180.000 radnika i u Kini posjeduje super markete, robne kuće i hemijska postrojenja, proteklih nekoliko mjeseci u više navrata su pretresali inspektori za bezbjednost rada i kontrolisali poreznici.

Takođe, hoteli i brojne bescarinske prodavnice u posjedu grupe “Lote” u samoj Južnoj Koreji već su izbačeni iz tura najvećeg kineskog državnog turo operatera.

Mada je Kina ogromno tržište za Južnu Koreju, usljed čega Seul može puno da izgubi zbog bojkota, ni on nije sasvim bez mogućnosti da uzvrati, jer su južnokorejske kompanije u posljednjih nekoliko godina ulagale između četiri i sedam milijardi dolara godišnje u kinesku infrastrukturu i privredu, što je osjetno više od investicija u suprotnom smeru, koje su iznosile između 650 miliona i dvije milijarde dolara.

U Kini je 2012. godine sproveden masovni bojkot japanskih proizvoda i protesti ispred japanskih preduzeća u toj zemlji nakon što je vlada u Tokiju od privatnog japanskog vlasnika otkupila sporna ostrva Senkaku, u Kini poznata kao Diaoju, na koja i Peking polaže pravo.

 

Izvor: RTS

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top